Wracamy do zdalnego nauczania dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji wiosennych, świątecznych aktywności, które możecie wykonać poprzez warsztaty on-line lub poprosić dzieci, aby zrobiły dane przepisy w domu i pochwaliły się Wam oraz rodzicom rezultatami.
PASTA JAJECZNA
4 jajka „zerówki” – ugotowane
2 łyżki majonezu (możemy dodać 1 łyżkę majonezu i jedną łyżkę jogurtu greckiego)
1 szczypiorek
Sól i pieprz
2 rzodkiewki do dekoracji (plasterki)
Jajka myjemy i wkładamy do rondelka wypełnionego wodą (jajka muszą być całe przykryte wodą) i gotujemy 8 minut od momentu zagotowania się wody (poproście rodziców o przygotowanie na warsztat ugotowanych jajek).
Kroimy rzodkiewki w plasterki (to mogą wcześniej zrobić rodzice), a szczypiorek drobno siekamy (dzieci mogą to zrobić też czystymi nożyczkami).
Jajka wystudzone obieramy.
Za pomocą̨ widelca rozdrabniamy jajka, dodajemy do nich majonez (i ew. jogurt), szczypiorek.
Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Niech dzieci zrobią zdjęcia i prześlą Wam, a wy zróbcie z tego piękny kanapkowo-wiosenny kolaż.
Smacznego!
Taki przepis może być też okazją do porozmawiania o rodzajach pieczywa i o tym, dlaczego warto wybrać to pełnoziarniste.
ZADANIE Z JAJEM
Sprawdź czy jajka w Twojej lodówce mają specjalny kod na skorupce. Co oznaczają numerki na jajkach? Oznaczają one sposób, w jaki hodowane są kury, które znoszą dane jajka.
Te z numerem 0 pochodzą od „kurek artystek”. Takie kurki chodzą na spacery, malują w wolnym czasie obrazy pazurkami, mają pyszne, różnorodne jedzenie na stołówce!
Jajka z numerem 1 pochodzą od kurek, które lubią i mogą dużo biegać i opalać się na słoneczku, mają trochę mniej wolności, ale nadal dużo mogą. Jajka z numerem 2, to jajka od kurek, które nigdy nie widziały trawki, bo chodzą po specjalnej ściółce i nie mogą biegać i malować obrazów.
Te z numerem 3 są od kurek, które nigdy nie widziały słoneczka i całe życie siedzą w domu, bo nie mogą wychodzić.
Dziś jednak skupiamy się na skorupkach! Na załączonym zdjęciu widzicie pisanki malowane cebulowymi łupinami, dodatkowo jedno gotowałyśmy w kurkumie, a to białe wrzuciłyśmy do octu na kilka minut ?. A Wy jak barwicie jajka?
Pamietajcie też o zasianiu na parapetach wiosennej rzeżuchy. Nasza instrukacja do pobrania w STREFIE NAUCZYCIELA .
Oprócz tego, że jest ozdobą wielkanocną to jest też pyszna więc nie zapomnijcie spróbować. Możecie też wysłać link rodzicom:
https://dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl/dla-dzieci/
Dzieci mogą same ucinać sobie rzeżuchę na kanapkę np. nożyczkami.
Zaraz sezon na rzodkiewki, nie przegapcie go, przygotujcie wiosenny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.