STREFA NAUCZYCIELA

Wracamy do zdalnego nauczania dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji wiosennych, świątecznych aktywności, które możecie wykonać poprzez warsztaty on-line lub poprosić dzieci, aby zrobiły dane przepisy w domu i pochwaliły się Wam oraz rodzicom rezultatami.

PASTA JAJECZNA

4 jajka „zerówki” – ugotowane

2 łyżki majonezu (możemy dodać 1 łyżkę majonezu i jedną łyżkę jogurtu greckiego)

1 szczypiorek

Sól i pieprz

2 rzodkiewki do dekoracji (plasterki)

Jajka myjemy i wkładamy do rondelka wypełnionego wodą (jajka muszą być całe przykryte wodą) i gotujemy 8 minut od momentu zagotowania się wody (poproście rodziców o przygotowanie na warsztat ugotowanych jajek).

Kroimy rzodkiewki w plasterki (to mogą wcześniej zrobić rodzice), a szczypiorek drobno siekamy (dzieci mogą to zrobić też czystymi nożyczkami).

Jajka wystudzone obieramy.

 

Za pomocą̨ widelca rozdrabniamy jajka, dodajemy do nich majonez (i  ew. jogurt), szczypiorek.

Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Niech dzieci zrobią zdjęcia i prześlą Wam, a wy zróbcie z tego piękny kanapkowo-wiosenny kolaż. 

Smacznego!

Taki przepis może być też okazją do porozmawiania o rodzajach pieczywa i o tym, dlaczego warto wybrać to pełnoziarniste.

 

ZADANIE Z JAJEM

 

Sprawdź czy jajka w Twojej lodówce mają specjalny kod na skorupce. Co oznaczają numerki na jajkach? Oznaczają one sposób, w jaki hodowane są kury, które znoszą dane jajka.

Te z numerem 0 pochodzą od „kurek artystek”. Takie kurki chodzą na spacery, malują w wolnym czasie obrazy pazurkami, mają pyszne, różnorodne jedzenie na stołówce!

Jajka z numerem 1 pochodzą od kurek, które lubią i mogą dużo biegać i opalać się na słoneczku, mają trochę mniej wolności, ale nadal dużo mogą. Jajka z numerem 2, to jajka od kurek, które nigdy nie widziały trawki, bo chodzą po specjalnej ściółce i nie mogą biegać i malować obrazów.

Te z numerem 3 są od kurek, które nigdy nie widziały słoneczka i całe życie siedzą w domu, bo nie mogą wychodzić.

 

 

Dziś jednak skupiamy się na skorupkach! Na załączonym zdjęciu widzicie pisanki malowane cebulowymi łupinami, dodatkowo jedno gotowałyśmy w kurkumie, a to białe wrzuciłyśmy do octu na kilka minut ?. A Wy jak barwicie jajka? 

Pamietajcie też o zasianiu na parapetach wiosennej rzeżuchy. Nasza instrukacja do pobrania w STREFIE NAUCZYCIELA . 

Oprócz tego, że jest ozdobą wielkanocną to jest też pyszna więc nie zapomnijcie spróbować. Możecie też wysłać link rodzicom: 

https://dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl/dla-dzieci/ 

Dzieci mogą same ucinać sobie rzeżuchę na kanapkę np. nożyczkami.

Zaraz sezon na rzodkiewki, nie przegapcie go, przygotujcie wiosenny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.

 

Strefa nauczyciela