STREFA NAUCZYCIELA

Kilka przepisów wielkanocnych, które mogą Cię zaskoczyć – składem, formą podania, smakiem. Spróbuj jakiejś nowości w tym roku. Chyba nie musimy Ci przypominać, żebyś zaprosił dzieci do wspólnego gotowania? A więc do dzieła.

Zaczynamy od Wielkanocnej wegańskiej paschy, bo gotowa musi postać w lodówce. A w międzyczasie przygotuj łatwe muffiny śniadaniowe. Rano na śniadanie zaserwuj do wyboru gniazdka z cukinii i szakszukę na kaszy gryczanej. Dużo smakowych przygód, na dole wpisu życzenia od nas. 

 

Wege pascha z kaszy jaglanej
Składniki
150 g suchej kaszy jaglanej
170 g płatków migdałowych lub nerkowców
40 g wiórków kokosowych
70 g oleju kokosowego
250 g mleka kokosowego
6 g agaru
60 g miodu
3 łyżeczki soku z cytryny
1 laska waniliowa
puree porzeczkowe:
160 g mrożonych porzeczek
60 g daktyli
120 g wrzątku
do dekoracji:
50 g płatków kokosa do uprażenia na patelni
 

 

 

 

Odpalcie filmik na kanale Fundacji Szkoła na Widelcu (poniżej) i gotujcie razem z Fundacją Szkoła na Widelcu oraz marką Tefal!
 

 

Muffiny śniadaniowe
Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki jogurtu
szczypta proszku do pieczenia
do środka- dowolne zioła, najlepiej szczypiorek
1/4 pieczonej papryki w kostkę lub 4 suszone pomidory w kostkę
szczypta soli i pieprzu

 

 
 
Do miski wbij 2 jajka całe i 2 żółtka, pozostałe 2 białka ubij na sztywną pianę.
2 jajka i 2 żółtka zmieszaj z jogurtem, mąką, proszkiem i ziołami, szczyptą soli i pieprzu oraz warzywami.
Na końcu do masy dodaj ubite białko i lekko wymieszaj całość.
Masę przełóż do miseczek silikonowych i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (dla małych foremek) lub 25 dla dużych foremek.
 
 

 

Gniazdka z cukinii z jajkiem podane z ziołowym sosem jogurtowym i rzeżuchą
(ok. 6 porcji)
1 cukinia
6 jajek
150 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
Pół pęczka natki pietruszki
Pół pęczka koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
 
Do podania: sól, pieprz, rzeżucha, ulubione warzywa, pieczywo

Z cukinii za pomocą spiralizera lub strugaczki do warzyw przygotuj wstążki. Każde zagłębienie w foremce posmaruj odrobiną oliwy. Wgłębienia w formie do muffinek wyłóż wstążkami z cukinii tak, by przykryły dno i boki i stworzyły gniazdko. Oprósz solą i pieprzem. Każde jajko osobno wybij do miseczki i ostrożnie przelej je w gniazdko z cukinii. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 15 minut tak, by białko jaj było ścięte a żółtko płynne.
W między czasie przygotuj sos- drobno posiekaj pietruszkę i koperek, dodaj do niej jogurt, oraz wyciśnij jeden ząbek czosnku. Mieszaj do połączenia składników.
Wyjmij gniazdka z piekarnika i przełóż na talerz. Przy wyjmowaniu ich z foremek możesz pomóc sobie łyżką. Podaj z sosem jogurtowym oraz rzeżuchą i pieczywem na poranne, wielkanocne śniadanie.

Szakszuka na kaszy gryczanej
(ok.4 porcje)
Składniki:
 
1 szklanka dowolnej ugotowanej kaszy- doskonale pasuje gryczana niepalona
1 papryka (lub kilka kawałków papryk różnokolorowych)
 
1 cebula
2-4 jajka
1 łyżeczka sosu sriracha lub ½ łyżeczki dowolnej papryczki chili
Oliwa
Sól i pieprz do smaku
Dowolne zioła- szczypiorek, natka
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój na pół, a później na plasterki, podsmaż na oliwie. Paprykę pokrój w słupki, dodaj do podsmażonej cebuli i duś kilka minut do ulubionej konsystencji, jeśli wolisz miękką dodaj ¼ szklanki wody i duś, aż woda wyparuje. Następnie dodaj przyprawy i kaszę, smaż przez chwilę, aż kasza dobrze wchłonie przyprawy. W kaszy zrób małe otwory i wbij w nie jajka. Zmniejsz ogień i nie mieszając smaż całość, aż białka jaj się zetną, a żółtko pozostanie płynne. Na koniec udekoruj wybranymi ziołami, podaj ciepłe.
 

 

Strefa nauczyciela