Od lat zmagamy się w Polsce z rosnącą nadwagą i otyłością wśród dzieci i młodzieży- według badań Instytutu Żywności i Żywienia to już co najmniej 22% dzieci ma nadwagę lub otyłość, ale w niektórych regionach, np. na Mazowszu, liczba ta sięga 32%. Liczba przedwczesnych zgonów związanych z chorobami dietozależnymi, takimi jak cukrzyca lub nadciśnienie jest zatrważająca- to już 145 000 osób rocznie.
Dlaczego mino trendu na zdrowe odżywianie, rosnącej świadomości konsumenckiej i coraz większej oglądalności programów kulinarnych problem nie znika? Czy gotowanie jest fanaberią czy może podstawową umiejętnością pozwalającą nam na długie, zdrowe życie?

Równie istotne jest zaangażowanie rodziców. Codzienne spożywanie zbilansowanych i jednocześnie smacznych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach kształtuje w dzieciach prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe życie. Badania potwierdzają również, że wspólne gotowanie może korzystnie wpływać na poprawę czynników psychospołecznych, w tym preferencji, nawyków i zachowań żywieniowych. Gotowanie razem w szkole i w domu daje dużo radości, ale też wpływać może pozytywnie na zmianę nawyków żywieniowych i dlatego do odkrywania świata jedzenia poprzez praktykę zachęca Program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”.

To program skierowany do uczniów klas „0” oraz I-III szkół podstawowych. Ma charakter projektu długofalowego, którego trzecia edycja będzie trwała od września 2019 do czerwca 2020. Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami, pedagogami i objęty patronatem Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Rzecznika Praw Dziecka.
Szkoły, które zgłaszają się do programu otrzymują bezpłatne materiały edukacyjne dla nauczycieli i uczniów:
•scenariusze zajęć,
•płyty z filmami edukacyjnymi,
•plakaty,
•naklejki,
•karty samodzielnej pracy.

W II edycji program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” objął działaniami ponad 208 000 uczniów, którzy wraz ze swoimi nauczycielami realizowali lekcje o prawidłowym i świadomym żywieniu w ponad 1500 szkołach w całej Polsce.

Chcesz dowiedzieć się jak wyglądała II edycja programu? Zapraszamy do przeczytania szczegółowego raportu.

Ruszyła już rekrutacja do trzeciej edycji programu, która trwać będzie w roku szkolnym 2019/2020. Szczegóły i formularz rekrutacyjny dostępne są na stronie www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl. Liczba miejsc ograniczona, a o możliwości otrzymania pakietów edukacyjnych decyduje kolejność zgłoszeń.

Organizator programu: Fundacja Szkoła na Widelcu

Partnerami projektu są:

Patronat honorowy nad III edycją programu objęli:

Patronat medialny nad III edycją programu objęli:

Serdecznie zapraszamy do aktywnej realizacji zajęć z dziećmi w ramach programu „‚Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”. Cieszymy się na wspólne kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u najmłodszych.

 

1.Program skierowany jest do szkół podstawowych.
2.Programem można realizować z uczniami w klasach 0 oraz I-III.
3.1500 pierwszych szkół, które wyślą zgłoszenie do Programu otrzyma na początku września za pośrednictwem firmy kurierskiej materiały drukowane do realizacji zajęć
4.Szkoły, które nie zdążą się zarejestrować w limicie 1500 miejsc mogą w ciągu całego roku szkolnego zarejestrować się w programie i korzystać z materiałów dostępnych online w zakładce dla nauczycieli
5.Trzecia edycja programu trwa od 1 września 2019 roku do 30 czerwca 2020 roku
6.Szkoła zgłoszona do programu nie ponosi żadnych kosztów – ani wysyłki, ani druku materiałów.
7.Szkoły realizujące program prosimy o pomoc w tworzeniu na stronie internetowej Mapy Dobrych Działań Szkół (link plis) , gdzie placówka może umieścić zdjęcia ze zrealizowanych zajęć.
8.Szkoły, które otrzymały materiały drukowane bądź pobrały je ze strony i zrealizowały minimum 2 lekcje ze scenariuszy mogą wziąć udział w konkursie, którego główną nagrodą są warsztaty kulinarne w placówce, prowadzone przez Grzegorza Łapanowskiego oraz upominki od Partnerów Programu.
9.Nauczyciele raz na dwa tygodnie otrzymują newsletter od organizatorów z dodatkowymi materiałami edukacyjnymi i aktualnościami związanymi z programem. Jeśli jesteś zarejestrowany a nie otrzymujesz e-maili sprawdź spam lub napisz do nas na program@szkolanawidelcu.pl.
10.Jeśli zarejestrowałeś szkołę, a nie otrzymałeś informacji zwrotnej o przyjęciu do programu napisz do nas na program@szkolanawidelcu.pl lub zadzwoń pod nr telefonu 22 885 60 98- chętnie pomożemy ci dokończyć proces rejestracji.

Czy mamy wpływ na to, co jedzą nasze dzieci?Jak sprawić, by zamiast czipsów chciały zjeść w szkole zdrowe drugie śniadanie?Czy warto, aby maluchy pomagały w kuchni? Właśnie nad tymi zagadnieniami i promowaniem idei zdrowego odżywiania wśród dzieci pracuje Fundacja Szkoła na Widelcu.

Fundacja Szkoła na Widelcu działa od ponad 7 lat na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne. Jej założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski. Fundacja tworzy i realizuje programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych pokazuje, jak gotować nie tylko zdrowo, ale również smacznie. 

Organizacja kompleksowo podchodzi do edukacji żywieniowej, docierając nie tylko do dzieci, ale również do rodziców, nauczycieli, personelu szkolnych i przedszkolnych kuchni.  Jest pomysłodawcą i inicjatorem akcji społecznych Kucharze Dzieciom – charytatywnych kolacji i pikników, których celem jest zbieranie funduszy na sprzęt gastronomiczny do kuchni szkolnych. W programie telewizyjnym Misja Stołówka Fundacja Szkoła na Widelcu wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach.

Edukatorzy Kulinarni i Dietetycy Fundacji przemierzają każdego roku najdalsze zakątki Polski realizując warsztaty kulinarne w szkołach, przedszkolach, urzędach, galeriach handlowych i wielu innych miejscach, w których gotowanie jest możliwe i potrzebne.

O nas:

Nasze podejście do warsztatów kulinarnych: