STREFA NAUCZYCIELA

Konkurs Dobrze Jemy

Konkurs Dobrze Jemy to coroczne wyzwanie i zabawa dla uczestniczących i zarejestrowanych w projekcie placówek edukacyjnych.

WYNIKI KONKURSU DOBRZE JEMY 2020/2021

Chcielibyśmy wszystkim placówkom edukacyjnym bardzo serdecznie podziękować za ogrom zaangażowania. W tym roku prac konkursowych było ponad 130 i każda zasługuje na ogromne brawa. Doceniamy trud każdego z nauczycieli, rodziców i oczywiście dzieci. Jesteśmy dumni, że realizujecie tak dobrze i z tak ogromnym sercem edukację żywieniowo-kulinarną w swojej placówce. Konkurs rządzi się swoimi prawami więc musimy wybrać zwycięzców, oto oni:

I MIEJSCE

Szkoła Podstawowa nr 16 im. Tony Halika w Warszawie – klasa IIIb

II MIEJSCE

Szkoła Podstawowa nr 12 z Oddziałami Integracyjnymi w Chorzowie – grupa świetlicowa

WYRÓŻNIENIA

Szkoła Podstawowa nr 2 im. ks. Jana Twardowskiego w Łodzi – klasa IIIb

CETiR Niepubliczna Szkoła Podstawowa Z Oddziałami Integracyjnymi w Goczałkowicach-Zdrój – klasa IIIB

Szkoła Podstawowa im ks bpa Fr Jaczewskiego w Górkach – Grubakach   – klasa II

Przedszkole nr 146 w Warszawie  – grupa 6-latki

Szkoła Podstawowa nr 5 w Luboniu – świetlica szkolna

Szkoła Podstawowa im. gen. J. Bema w Starym Mieście – klasa IIc

Przedszkole Niepubliczne WIKI w Elblągu – Zerówka

Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Borzęciczkach – klasa łączona I-III

Szkoła Podstawowa im. Armii Krajowej w Jabłonnie – klasa IIe

Prywatna Szkoła Podstawowa Żorek w Żorach – klasa II

Skontaktujemy się z zwycięzcami. Jeszcze raz ogromne gratulacje.

Obejrzyj prace, które brały udział w konkursie

Temat IV edycji konkursu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu:

„WARZYWA I OWOCE DAJĄ MOCE”

W tym roku nasze ukochane warzywa i owoce grają rolę główną w zadaniu konkursowym, a to między innymi dlatego, że 2021 został ogłoszony Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw przez Zgromadzenie Ogólne ONZ. 

Wasze zadanie konkursowe to nakręcić FILM (może to być także kolaż zdjęć w formie filmu lub prezentacja power point w formacie filmu). 

Prace konkursowe mogą być zgłaszane przez konkretne KLASY/GRUPY ŚWIETLICOWE. Każda szkoła może zgłosić dowolną ilość prac, jednak nie więcej niż po jednej na daną klasę/grupę uczniów.

Liczymy na ambitne i zaskakujące treści. Proponujemy Wam sięgnąć po różne formy np.:

  • reportaż (z Waszych wspólnych warsztatów kulinarnych),
  • wywiad (jakie warzywa i jak przyrządzone lubicie Wy i Wasi koledzy lub rodzina),
  • poszukiwanie opinii ekspertów (znajdźcie specjalistę lub go odegrajcie (sprawdzając co powinniście wiedzieć), aby przedstawić widzom, jakie moce mają warzywa i co dają Waszemu organizmowi),
  • instrukcja z przepisami (jak najlepiej przygotować warzywa i owoce, żeby smakowały),
  • relacja z klasowego konkursu kulinarnego (pokażcie, jak kreatywnie potraficie podejść do tematu serwowania warzyw i owoców, pamiętajcie, że wygląd się liczy, ale smak to podstawa)
  • eksperyment lub doświadczenie- przyjrzyjcie się warzywom i owocom dokładnie, bądźcie odkrywcami – smaków, zapachów, tekstur.

Jeśli uda Wam się zaangażować rodziców, to możecie nam pokazać również relacje z Waszych domowych sposobów na jedzenie odpowiedniej ilości warzyw i owoców.

Możecie dołączyć też piosenkę czy wiersz, ale niech to będzie ewentualne uzupełnienie głównej treści waszej pracy konkursowej. Pamiętajcie, aby praca była dziełem zespołowym uczniów, wspieranych przez nauczyciela. 

Kalendarz Konkursu:
  1. START: 1 marca
  2. PRZYJMOWANIE PRAC KONKURSOWYCH: od 1 marca do 16 kwietnia
  3. GŁOSOWANIE NA PRACE KONKURSOWE: od 19 kwietnia do 14 maja
    (należy zebrać minimum 100 głosów – jeśli szkoła osiągnie ten próg, przechodzi do następnego etapu konkursu, czyli oceny prac przez jury.
  4. DODAWANIE REALCJI NA MAPĘ DZIAŁAŃ: do 14 maja
    (relacje te będą brane pod uwagę przy ocenie prac konkursowych – Ważne: SZANSA NA DODATKOWE PUNKTY. Do 14 maja należy zgłosić poprzez www wszystkie zrealizowane działania na Mapę Działań. Oprócz oceny samej pracy konkursowej, dodatkowe punkty można uzyskać dzięki całorocznej aktywności danej klasy w działania realizowane w ramach programu – aktywność oceniana na podstawie zgłoszonych praktyk na Mapę działań szkół)
  5. OCENA PRAC PRZEZ JURY: od 17 maja do 31 maja
  6. OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU: 1 czerwca
  7. FINAŁ KONKURSU: Data finału do ustalenia z wygranym (czerwiec)
Jak wziąć udział w konkursie:

Nagrody ufundowane przez naszych Partnerów na pewno sprawią wiele radości wszystkim małym miłośnikom gotowania i dobrego jedzenia. Ułatwią też placówce prowadzenie regularnej edukacji żywieniowo-kulinarnej.

Pakiet nagród za 1 miejsce:
  • Pokaz kulinarny profesjonalnego szefa kuchni dla uczniów klas 1-3 zwycięskiej szkoły oraz warsztaty kulinarne z zespołem Fundacji Szkoła na Widelcu i z Marchwianem dla wygranej klasy na terenie szkoły;
  • Sprzęt od Marki Tefal o wartości 3000zł do prowadzenia zajęć kulinarnych w szkole:
    • 3x Tefal Cake Factory
    • 1x High Speed Blender
    • 1x Blender ręczny Quick Chef
    • 1x Wyciskarka wolnoobrotowa Juice N’Clean
    • 2x Chopper ręczny
  • 25 lunchboxów dla uczniów od marki Tefal;
  • Bony zakupowe o wartości 300zł na zakupy produktów potrzebnych do warsztatów kulinarnych w sklepach Kaufland oraz gadżety od marki Kaufland
  • 25 desek do krojenia oraz zestawy ziół na parapetowy ogródek od marki Baziółka;
  • Fartuszki, Oliwy Extra Vergine Mini Monini oraz zestawy gadżetów od Monini dla 25 uczniów;
  • Zestaw plakatów edukacyjnych od Fundacji Szkoła na Widelcu do powieszenia w klasie lub szkolnej stołówce
  • Roczna prenumerata Magazynu Kosmos dla Dziewczynek
  • DLA NAUCZYCIELA: Zestaw utensylii kuchennych Inginio i koszyk do gotowania na parze od marki Tefal;
  • DLA NAUCZYCIELAP: E-booki z przepisami Fundacji Szkoła na Widelcu
  • Prenumerata półroczna magazynów „Szkoła” i „Sygnał” w wersji elektronicznej od Wydawnictwa Prawniczego Oficyna MM
  • Konsultacja miesięcznego jadłospisu szkolnej stołówki przez Fundację Szkoła na Widelcu wraz z 2-godzinnym szkoleniem prowadzonym przez dietetyka i technologa żywności dla personelu szkolnej stołówki.
Pakiet nagród za 2 miejsce:
  • Wizyta w restauracji wraz z lekcją prowadzoną przez edukatora Szkoły na Widelcu dla wygranej klasy od Restaurant Club;
  • Sprzęt od Marki Tefal do prowadzenia zajęć kulinarnych w szkole:
    • 1x Blender ręczny Quick Chef
    • 1x Blender kielichowy Perfect Mix
    • 2x Chopper ręczny
  • Bony zakupowe o wartości 300zł na zakupy produktów potrzebnych do warsztatów kulinarnych w sklepach Kaufland
  • 25 lunchboxów dla uczniów oraz gadżety od marki Kaufland
  • 25 desek do krojenia oraz zestawy ziół na parapetowy ogródek od marki Baziółka;
  • Fartuszki, Oliwy Extra Vergine Mini Monini oraz zestawy gadżetów od Monini dla 25 uczniów;
  • Zestaw plakatów edukacyjnych od Fundacji Szkoła na Widelcu do powieszenia w klasie lub szkolnej stołówce
  • Roczna prenumerata Magazynu Kosmos dla Dziewczynek
  • DLA NAUCZYCIELA: Zestaw utensyliów kuchennych Inginio i koszyk do gotowania na parze dla nauczyciela od marki Tefal;
  • DLA NAUCZYCIELA: E-booki z przepisami Fundacji Szkoła na Widelcu;
  • Konsultacja miesięcznego jadłospisu szkolnej stołówki przez Fundację Szkoła na Widelcu wraz z 2-godzinnym szkoleniem prowadzonym przez dietetyka i technologa żywności dla personelu szkolnej stołówki.
Dodatkowo pakiet 10 wyróżnień:
  • Sprzęt od marki Tefal do prowadzenia zajęć kulinarnych w szkole:
    • 1x Blender kielichowy Blend Force;
  • Bony zakupowe o wartości 100zł na zakupy produktów potrzebnych do warsztatów kulinarnych w sklepach Kaufland
  • 25 lunchboxów dla uczniów oraz gadżety od marki Kaufland
  • 25 desek do krojenia oraz zestawy ziół na parapetowy ogródek od marki Baziółka;
  • Fartuszki, Oliwy Extra Vergine Mini Monini oraz zestawy gadżetów od Monini dla 25 uczniów;
  • Zestaw plakatów edukacyjnych od Fundacji Szkoła na Widelcu do powieszenia w klasie lub szkolnej stołówce
  • Jeden egzemplarz Magazynu Kosmos dla Dziewczynek
  • DLA NAUCZYCIELA: Zestaw utensyliów kuchennych Inginio i koszyk do gotowania na parze od marki Tefal;
  • DLA NAUCZYCIELA: E-booki z przepisami Fundacji Szkoła na Widelcu
Zobacz jak świętowaliśmy finał programu Dobrze Jemy w zwycięskiej szkole w poprzednich latach:
Strefa nauczyciela