1. Jedzmy 4-5 posiłków dziennie (najlepiej o tych samych godzinach każdego dnia).
  2. Zaczynamy dzień śniadaniem z najbliższymi.
  3. Nie zapominamy o drugim śniadaniu.
  4. Zadbajmy o różnorodność – niech na naszych talerzach będzie kolorowo.
  5. Wybierajmy produkty sezonowe, najlepiej lokalne.
  6. Komponujmy posiłki tak, aby w każdym było warzywo lub owoc.
  7. Kiedy dopada nas niespodziewany głód, sięgajmy po orzechy, pestki, owoce i warzywa.
  8. Pijmy dużo wody.
  9. Ostatni posiłek zjadajmy 2-3 godziny przed snem.
  10. Jedzmy świadomie, w miłej atmosferze, bez pośpiechu, komputera, telewizora i innych „zakłócaczy”

Pamiętajmy też o regularnej aktywności fizycznej, odpowiedniej dawce snu i uśmiechu co dnia.